20. 7. 2017

Čaj o piatej

K Anglicku neodmysliteľne patrí čaj o piatej. Prečo práve o piatej hodine? Medzi obedom a večerou bola veľká časová medzera, večera sa zvykla podávať okolo 20 až 21 hodiny, preto čaj a s ním podávané občerstvenie slúžili na zahnanie hladu pri čakaní na večerné jedlo. Z čaju o piatej sa stala spoločenská udalosť. Stretnete sa aj s názvami Low Tea a High Tea. Low Tea, tiež nazývaný Afternoon Tea, bola záležitosť vyššej spoločenskej vrstvy a bola určená najmä na prezentáciu hostiteľa a spoločenskú konverzáciu. High Tea sa objavoval u nižších spoločenských vrstiev a bola to pre ľudí najmä prestávka od práce, kedy sa mohli najesť a dopriať si šálku čaju. Pri Afternoon Tea sa podávalo ľahšie jedlo, pri High Tea to bolo sýtejšie jedlo. 



Základom bol čaj podávaný v porcelánových šálkach. Každý hosť musel mať šálku, tanierik pod šálku a väčší tanier na občerstvenie. Ženy často vlastnoručne maľovali motívy na porcelán. Hostiteľka musela zabezpečiť, aby bol k dispozícii stále čerstvý a hlavne teplý čaj. K tomuto účelu slúžila kanvica s ohrievačom, ktorý udržoval čaj teplý. Na stole by nemala chýbať smotana, plátky citrónu a cukor. 
K čaju boli podávané sendviče, kandizované ovocie, bonbóny a iné sladké dobroty. Vždy sa podávalo viacero druhov sendvičov. Sendviče sa podávali slané aj sladké. Sladké mohli byť s džemom, ovocím, orieškami alebo šľahačkou. Slané mohli byť pripravené s kuracou alebo morčacou pastou, majonézou, šalátom a zeleninou. Zvyčajne sú nakrájané v rôznych tvaroch: kruh, trojuholník, srdiečko alebo sú zrolované. 


Ďalšou kategóriou sú torta a koláče. Najlepšie je pripraviť také zákusky, ktoré nebudú príliš lepkavé. Obľúbené sú drobnejšie kúsky pečiva, ktoré sa dajú konzumovať ako jednohubky. Klasikou sú "scones", ktoré sa zvyčajne podávajú s mrazeným krémom a džemom. Obľúbenou maškrtou sú aj keksíky. Koláče budú vyzerať veľmi chutne ozdobené čerstvým alebo kandizovaným ovocím. Nesmú chýbať aj bonbóny, použiť môžete karamelky a čokoládové alebo pepermintové bonbóny.  


Ak vás očaril čaj o piatej, pokojne si môžete podobné posedenie zorganizovať doma. V podobnom štýle môžete usporiadať aj narodeninovú oslavu. Na internete nájdete mnoho inšpirácie a určite nejaké recepty a nápady pridám ešte na blog. Ak by ste zatúžili po šálkach s vlastnoručne malovaným motívom, na tejto stránke nájdete návod uverejnený v dámskom magazíne z roku 1899.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára