17. 8. 2017

Anne Rice

Anne Rice sa narodila 4. októbra 1941 v New Orleans . Vyrastala v katolíckej rodine a má staršiu sestru Alice, ktorá sa stala tiež autorkou. Jej rodné meno je Howard Allen O´Brienová. Po nástupe do školy začala používať meno Anne, ktoré používa dodnes. Aj keď žila v katolíckej rodine, v dospelosti sa stala agnostičkou. V San Franciscu študovala angličtinu a kreatívne písanie a získala tiež bakalársky titul v politických vedách. Veľkú časť svojho života prežila v Californii, no jej pravým domovom bol pre ňu vždy New Orleans. Pri písaní veľakrát našla inšpiráciu práve vo svojom rodnom meste. Dom vo francúzskej štvrti ju inšpiroval pri písaní románu Interview s upírom a dom v záhradnej štvrti bol predlohou pre domov  MayFairskych čarodejníc v Hodine čarodejníc. Od roku 1969 bol jej manželom básnik a maliar Stan Rice, s ktorým žila 41 rokov, až do jeho smrti v roku 2002. Mali spolu dve deti, Michele a Christophera. Michcele zomrela ako 5-ročná na leukémiu. Z Christophera sa stal spisovateľ a momentálne spolupracuje s mamou na pokračovaní románu Ramses prekliaty. 




Jej prvý román, Interview s upírom, bol publikovaný v roku 1976 a rýchlo dosiahol úspech. V písaní o upíroch pokračovala ďalej, a tak vznikli Upírske kroniky (Vampire Chronicles). Interview s upírom sa dočkalo aj filmovej adaptácie, a to v roku 1994. V hlavných úlohách sa ocitli Brad Pitt ako Louis, Tom Cruise v úlohe Lestata a Kirsten Dunst v úlohe malej upírky Claudie. Anne Rice sa pôvodne obsadenie vôbec nepáčilo, filmu však dala šancu a pozrela si ho. Nakoniec bola s výkonmi hlavných hrdinov spokojná. To sa nedá povedať o filmovej verzii Queen of the Damned z roku 2002. Okrem upírov písala aj o iných stvoreniach. Napísala sériu Hodina čarodejníc, kde zachytáva životy MayFairskych čarodejníc. V knihe Vlčí dar sa venuje svetu vlkolakov a napísala tiež dve knihy o anjeloch, Čas anjelov a Čas lásky a zla. Vydávala knihy aj pod pseudonymami Anne Rampling a A. N. Roquelaure. 

Anne je veľmi aktívna aj na Facebooku. Vyjadruje sa k rôznym udalostiam vo svete a veľakrát v príspevkoch radí začínajúcim spisovateľom. Rada tiež diskutuje so svojimi fanúšikmi. Momentálne so synom pripravujú filmové spracovanie Vampire Chronicles. Z Upírskych kroník by mal vzniknúť seriál. 

Najznámejšie diela: 
Vampire Chronicles
Interview with the Vampire (1976) - vyšlo v češtine ako Interview u upírom
The Vampire Lestat (1985) - vyšlo v češtine ako Upír Lestat
The Queen of the Damned (1988)
The Tale of the Body Thief (1992)
Memnoch the Devil (1995)
The Vampire Armand (1998) - v češtine vyšlo ako Upír s tváří anděla
Merrick (2000)
Blood and Gold (2001)
Blackwood Farm (2002)
Blood Canticle (2003)
Prince Lestat (2014) - u nás vyšlo ako Princ Lestat
Prince Lestat and the Realms of Atlantis (2016)

Nové príbehy o upíroch
Pandora (1998)
Vittorio the Vampire (1999)

Životy MayFairskych čarodejníc 
Witching Hour (1990)
Lasher (1993)
Taltos (1994)
V češtine vyšli všetky 3 knihy pod názvom: Hodina čarodejníc I., Hodina čarodejníc II., Hodina čarodejníc III.

Ramses the Damned
The Mummy, or Ramses the Damned (1989) - v češtine vyšlo ako Ramses prekliaty
Ramses the Damned: Passion of Cleopatra (21. november 2017)

O živote Krista
Christ the Lord: Out of Egypt (2005)
Christ the Lord: The Road to Cana (2008)

The Wolf Gift Chronicles
The Wolf Gift (2012) - u nás vyšlo ako Vlčí dar
The Wolves of Midwinter (2013)

Songs of the Seraphim
Angel Time (2009) - u nás vyšlo ako Čas anjelov (piesne serafov)
Of Love and Evil (2010)- u nás vyšlo ako Čas lásky a zla

Pre mňa osobne je Anne Rice veľký vzor. Je veľká škoda, že nie sú preložené všetky diely Vampire Chronicles. Našťastie som si zohnala knihy v angličtine, takže je nádej, že prečítam celú sériu. Upírske príbehy mám od Anne najradšej. Páči sa mi ako má skvele premyslený svet svojich upírov a každú postavu. Hodinu čarodejníc som dlho obchádzala v knižnici, napokon som jej dala šancu a nikdy to neoľutujem. MayFairske čarodejnice ma úplne pohltili. Ešte dlho po prečítaní som sa z tejto knihy spamätávala. Najviac obdivujem ako dokáže vdýchnuť život svojím postavám. Dodnes, keď myslím na jednu z postáv, akoby to bola živá bytosť, ktorú som skutočne poznala. Tak sa mi zapísali do mysle i duše jej postavy, platí to najmä pre MayFairske čarodejnice. A keď potrebujem motiváciu do písania, hľadám ju u Anne. Hlavne je rady pre spisovateľov. Nedá mi nezdieľať sem jedno z jej videí na youtube, kde rozpráva práve o písaní. Toto video ma vždy nakopne, ak nevidím zmyseľ v písaní a mám chuť to vzdať. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára